7 důvodů, proč chtít do maloobchodu systémy HELIOS

Dnešní maloobchod je hlavně o prodeji velkých objemů zboží, v mnoha oblastech o dokonalém e-commerce, omnichannel marketingu, a hlavně o minimalizaci veškerých nákladů a maximální efektivitě. S touto nesnadnou kombinací velmi náročných úkolů si snadno poradíte, pokud vsadíte na naše systémy HELIOS. Proč?

Robustní řešení pro robustní byznys

Systémy HELIOS Orange a HELIOS Green patří mezi profesionální podnikové informační systémy, které jsou určené pro střední až velké firmy. V Česku je v maloobchodě používají zejména specialisté ve svém oboru. Najdete je třeba v prodejnách s tabákovými výrobky a novinami GECO, v síti prodejen nábytku ASKO nebo třeba u specialisty na prodej elektronických součástek GM Electronic – ti všichni vědí, jaké výhody skýtají robustní modulární systémy, které dokážou dokonale pokrýt nejen obvyklé maloobchodní procesy, ale třeba i náročné účetní a celní agendy. Od pokladního prodeje přes cenotvorbu, marketing až po nákup, sklady a logistiku. A v neposlední řadě také HR procesy – to vše můžete mít v jediném systému. Ať už v maloobchodě řešíte jakoukoliv agendu a prodáváte přes libovolné obchodní kanály, systémy HELIOS jsou na to připraveny.

Kompletně pokrytý nákup, včetně CRM

Nákup je jednou z nejdůležitějších součástí maloobchodu. Kdo levně nakoupí kvalitní výrobky, má z poloviny vyhráno. Zejména pokud umí vyřešit správně záruky, šarže a podobně. Systémy HELIOS umí pokrýt veškeré procesy v oblasti nákupu, párovat dodací listy s objednávkami, zajistit elektronickou výměnu dat se systémy dodavatelů (např. ohledně skladových zásob), zabezpečit komunikaci s dodavateli prostřednictvím CRM i zajistit nezbytné procesy v oblasti přepravní dokumentace a celních a daňových předpisů. Systém si poradí i s kurzovými rozdíly či automatickým přeceňováním zboží.

Řízení cenové politiky bude hračka

Právě v oblasti cenové politiky nabízí systémy HELIOS všechny pro dnešní maloobchod klíčové funkce. Češi slevy milují, proto jsme do nich zakomponovali veškeré procesy a nástroje, které jen v této oblasti můžete potřebovat. Slevy podle kategorie zákazníka, slevy u vybraného zboží, hromadné slevy, slevové akce napříč prodejnami, individuální slevy, věrnostní slevy a věrnostní akce – včetně kompletní agendy pro bonusové programy, speciální slevy na základě těch velkoobchodních, které získáváte od dodavatele, přesné evidence tzv. bonusového zboží a tak dále.

K tomu samozřejmě nechybí nezbytné nástroje pro vyhodnocování slevových akcí ani kontrola výnosnosti jednotlivých marketingových a slevových nástrojů, která vám pomůže průběžně aktualizovat ceny nejen na základě aktuální nabídky a poptávky, ale i na základě toho, kdy vaše firma má šanci realizovat největší nominální zisk. A u prodejců rychloobrátkového zboží navíc nechybí ani informace o záručních lhůtách, jež vám umožní aktivovat slevy, potřebujete-li se zbavit skladových zásob, které byste jinak museli odepsat.

E-commerce pro všechny segmenty samozřejmostí

S cenami souvisí i možnost nastavit jednotnou (či naopak odlišnou) cenovou politiku pro různé prodejní kanály. Samozřejmostí je kompletní funkcionalita pro e-shopy, ale také pro B2B zákazníky, a dokonce i pro B2E, tedy pro přímé prodeje zaměstnancům. Pro zaměstnance přitom můžete nachystat speciální bonusové programy či kreditové zaměstnanecké benefity na nákupy vybraného zboží.

Jelikož jsou všechny součásti modulárních systémů HELIOS dokonale propojené, máte jistotu, že vaši zákazníci dostanou jednotnou zákaznickou zkušenost, ať budou nakupovat na e-shopu, nebo v kamenné prodejně, a to se týká i přístupu ke speciálním cenám, prémiovým službám apod.

Plně automatizované sklady a inventury v reálném čase

Samotný nákup a prodej však zdaleka nejsou to jediné, co tvoří jádro úspěšného hráče v oblasti maloobchodu. Systémy HELIOS proto kladou velký důraz na automatizaci v oblasti skladového hospodářství, a hlavně inventur. Náš modul Warehouse Management System pro řízený sklad umožňuje plnou automatizaci skladovacích procesů, od objednání zboží až po jeho expedici. Díky tomu tak zajistíte přesnost a včasnost dodávek zboží, můžete provádět inventury online a v konečném důsledku tak snížit své náklady a zvýšit efektivitu práce ve skladu. V libovolném okamžiku máte jasný přehled o lokalizaci všech skladových položek, a to nejen ohledně prodejny, ve které se zboží nachází, ale případně i ohledně toho, zda je vystaveno v prodejních prostorách v regálu, či zda se nachází ve skladu. Inventuru lze navíc provádět za využití RFID čteček či čteček čárových kódů, díky čemuž můžete velmi rychle objevit případné nesrovnalosti.

Systémy HELIOS vám umožňují jak přejímání EAN kódů od dodavatele, tak opatření zboží vlastními kódy. To můžete úspěšně využít například při tvorbě vlastních bundlů či naopak při rozprodávání zboží v menším množství, než jsou standardní balení.

Logistika, která si poradí i s přepravními službami

Samozřejmostí je i kompletní pokrytí logistiky v rámci specializovaného řešení pro oblast dopravy. Systémy HELIOS vám pomohou vyřešit veškerou interní skladovou logistiku pro vychystávání zboží a přípravu zásilek do jednotlivých prodejen či meziskladů. Poradí si však i s agendou pro předávání zboží mezi prodejnami, kdy potřebujete vykrýt nedostatek zboží na jedné a přebytek na druhé prodejně.

Samozřejmostí je i připravenost na využívání externích přepravních služeb jak pro přepravu ze skladů do prodejen, tak pro přepravu zboží přímo ke koncovému zákaz­níkovi. HELIOS si poradí i s kontinuálním sledováním zásilek po celou dobu jejich přepravy, aktualizací údajů o datu skladové dostupnosti a v neposlední řadě vám umožní i automaticky generovat všechny potřebné přepravní dokumenty.

S pokročilým marketingem vám pomůže vestavěné CRM

O vestavěném CRM, které HELIOS Orange a Green nabízí, už tak trochu byla řeč. Základní vlastností a současně jeho velkou výhodou je okamžitá dostupnost veškerých informací souvisejících s obchodem, a to v reálném čase. Jakmile váš zákazník zaplatí nějaké zboží na pokladně nebo v e-shopu, v CRM už o tom víte. Díky tomu můžete neprodleně a průběžně vyhodnocovat údaje o prodejnosti zboží dle sortimentu, období, ale také třeba podle celé řady dalších údajů, jako je doba dodání, cena, sleva, prodejna nebo třeba region, ze kterého jsou zákazníci. To vše třeba i na denní bázi. Následně pak podle toho můžete jednoduše hýbat s cenami, pracovat se slevovými nástroji nebo upravovat objednávky od dodavatelů.

CRM nabízí také detailní segmentaci zákazníků. Ta vám pomůže s jejich efektivnějším oslovováním, a to až na úrovni cílení na konkrétní produkt pro konkrétního zákazníka. Modul CRM lze také s úspěchem využít při organizaci nejrůznějších marketingových kampaní, a to včetně automatické distribuce e-mailů nebo přípravy individualizovaných tištěných materiálů pro distribuci klasickou poštou. Systémy HELIOS nabízejí také specializované marketingové nástroje pro cross-selling i up-selling či práci s vouchery. A nechybí ani provázanost s hodnocením zboží, podpora internetových agregátorů či nástroje pro využití bannerových kampaní, které navíc můžete propojit i s cenotvorbou.