7 tipů, jak využít BI při řízení firmy

Business intelligence (BI) nástroje už dávno nejsou vyhrazeny jen těm největším korporacím. Informační systémy HELIOS je – díky nové edici systému HELIOS Orange – přinášejí i do menších českých firem. Jak je tedy využít při řízení firmy?

Vytržení z provozní slepoty

Provozní slepota je někdy zrádná. I když se vnější realita nade vši pochybnost mění, máme tendenci změny nevidět či je omlouvat dočasnými výkyvy, které se přece děly i v minulosti. Business intelligence nástroje vám však nabídnou kdykoliv dostupný přesný obraz reality, jak současné, tak minulé, případně té budoucí, prostřednictvím regresní analýzy. Mnohdy tak může právě BI pomoci vytrhnout management z této slepoty, respektive se do ní vůbec nedostat.

Řízení na základě dat namísto dojmů

S tím souvisí i další velká výhoda BI – možnost řídit firmu na základě tvrdých a reálných dat. Systémy HELIOS dokážou díky výkonné moderní databázové platformě Microsoft SQL Server zpracovávat velké množství dat v reálném čase. Navíc BI, jež je k dispozici i všem uživatelům nového HELIOS Orange, využívá výkonné cloudové platformy, které vám umožní s aktuálními daty pracovat naprosto kdykoliv a bez vlivu na výkon samotného podnikového informačního systému či jeho databáze.

Okamžitý vhled do dění na trhu

Business intelligence má také výhodu v tom, že dokáže poskytovat rychlý vhled v podstatě do libovolných dat, a to na různých úrovních detailu. Působíte třeba v oblasti retailu a chcete vědět, jak moc se prodávají červené svetry? Dříve to byl úkon vyžadující mnoho hodin práce několika datových analytiků, či ještě hůře ruční vyplňování speciálně připravených reportů od pracovníků jednotlivých prodejen. Dnes je to otázka pár kliknutí. Když pak zjistíte, že vás zajímá třeba všechno červené oblečení nebo všechny svetry, výsledky opět získáte ihned. Díky tomu můžete snadno podchytit, co se na trhu děje i v kterých regionech, skupinách zákazníků a o které zboží je aktuálně zájem.

Rychlé testování hypotéz

S tím souvisí také možnost testovat si různé hypotézy oproti reálným datům, která máte. Zdá se vám, že v nějakém regionu klesá zájem o nakupování ve vašich prodejnách? Jediným pohledem na data v BI to budete vědět přesně. Výhodou BI však je to, že můžete začít okamžitě zkoumat, proč tomu tak je. Je tam jiná struktura zákazníků? Jiná struktura vaší nabídky? Není tam třeba příliš dlouhá doba řešení zákaznických požadavků? To vše můžete zjistit sami, bez nutnosti čekat na výstupy práce nějakých analytiků. Můžete to zjistit velmi rychle, a hlavně naprosto přesně.

Přesná data pro všechna oddělení i zaměstnance

Přesná data jsou hlavní výhodou BI. My v HELIOSU si myslíme, že by k nim měl mít přístup ideálně kdokoliv, kdo je potřebuje. Je jen na vás, komu všemu k nim dáte přístup. Navíc k BI můžete přistupovat i ze svého tabletu či mobilu, aby všichni vaši zaměstnanci, ať jsou zrovna kdekoliv, měli přesná data vždy k dispozici.

Podpora inovací na základě tvrdých dat

Věříme totiž, že právě tohle je ideální podhoubí podpory inovací. Víc hlav víc ví, říká staré české přísloví. Pokud na stejná data může koukat více lidí, může je tím spíš napadnout, co přesně a jak začít dělat jinak, aby se vaše firma posunula kupředu. Navíc to, nakolik je daný podnět pro inovaci realistický, si můžete díky BI také rovnou otestovat.

Schopnost rychle měnit plány

Doby, kdy se fungovalo na pětiletky, jsou naštěstí už pryč. Přesto každá firma potřebuje mít nějaký přesný plán, už jen kvůli zajištění externího financování. Jenže v dnešní době je nezbytné umět rychle reagovat na změny na trhu, dokázat své strategie flexibilně měnit. V tom vám může pomoci právě BI, zejména pokud využijete i možností regresní analýzy a modelování dopadů různých změn, které zvažujete. Pokud totiž vidíte, že nějaká část plánu prostě nefunguje, můžete z dat v BI snadno vyčíst, kde by mohla být příčina i jakým způsobem byste mohli sehnat chybějící tržby jinde – ať už v jiném segmentu, jiném regionu, či na jiných produktech a službách.

Co pro to udělat?

Nabízí se otázka, co tedy musíte udělat pro to, abyste ve firmě mohli naplno využívat BI. Zaprvé je třeba ji ve firmě mít. Systémy HELIOS vám ji přináší za velmi výhodných podmínek. Uživatelé nového HELIOS Orange ji dokonce mají k dispozici za jednorázový poplatek 10 000 Kč. Dalším krokem je provedení dílčích manažerských změn, které BI umožní zapojit do aktivního manažerského rozhodování. S těmito změnami vám může pomoci tento náš článek.