Asseco Solutions nabírá nové zaměstnance na doporučení kolegů. Věřím, že můj názor ve firmě uvítají, říká nový konzultant výroby Petr Holánek

Absolvent chemického inženýrství, který změnil obor a začal pracovat ve společnosti Asseco Solutions zabývající se podnikovými informačními systémy, kam ho doporučil kamarád. Řeč je o novém kolegovi Petru Holánkovi, který již několik měsíců pracuje jako konzultant výroby. „Moc se mi v nové práci líbí. Oceňuji, že tu máme dobrý kolektiv a zkušenější kolegové mi v případě potřeby rádi poradí,“ říká.

Od letošního ledna pracujete v Asseco Solutions jako konzultant výroby. Kde jste předtím získával své dosavadní zkušenosti?

Momentálně začínám jako nováček na této pozici, což je pro mě něco úplně nového z pohledu pochopení provázanosti výroby s obchodem, se sklady, s účetnictvím i logistikou. Jsem totiž vystudovaný chemik v oboru nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, odkud mám bakalářský titul. Zde jsem nahlédl pod pokličku toho, jak vypadá mikrosvět, a seznámil jsem se s vědeckým prostředím. Před nástupem na magisterské studium jsem se však rozhodl pro změnu a vybral si širší specializaci, když jsem přešel na chemický obor zaměřený na logistiku, průmyslové inženýrství, finance a marketing.

Získával jste při studiu nějakou praxi v oboru?

Přímo v oboru ne. Už při škole jsem ale pracoval na plný úvazek v automobilovém průmyslu jako lean specialista pro nadnárodní společnost a následně i jako kontrolor kvality pro jednu menší firmu. To mi dalo neocenitelné praktické zkušenosti, které se v životě na 150 procent hodí. Při bakalářském studiu jsem také chvíli pracoval v pohostinství, klempířství i jako realitní makléř, díky čemuž jsem se naučil dobře komunikovat s lidmi a co nejlépe plnit jejich přání a požadavky.

Pracovních zkušeností tedy máte spoustu. V čem vám připadá práce v Asseco Solutions od těch ostatních odlišná?

Největší odlišnost vidím ve variabilitě řešení daných úkolů, a to i přes to, že moje pozice je zaměřená hlavně na výrobní firmy. Každý den je pro mě úplně jiný. Také si vážím různorodosti klientů, které mám na starost. Pokaždé totiž vytváříme řešení pro zákazníka na míru, což je pro mě perfektní. Není to stereotypní. Neustále se přede mnou objevují nové výzvy, díky nimž mám možnost sebe i firmu posouvat dál.

Když zpětně zhodnotíte své rozhodnutí, jste rád, že jste do Asseco Solutions přišel? 

Ano, svého rozhodnutí nelituji. Vážím si totiž prostředí, kde mohu s jakýmkoli nápadem přijít za kolegy nebo manažery a oni mi rádi pomohou. Vím, že to zní jako klišé, ale je to tak. U nás to tak prostě funguje, což je důležité. V práci se cítím uvolněně, táhneme tady za jeden provaz, což mi v korporátu chybělo. Jsme prostě parta kamarádů.

Do nové práce jste se nedostal přes běžné výběrové řízení, ale doporučil vás kamarád. Jak to probíhalo?

Úplně jednoduše. Kamarád Jakub mi řekl, že ve firmě, kde pracuje, hledají nové kolegy, a ať to zkusím. Spojil mě s personálním oddělením, kde jsem podstoupil pohovor, který dopadl dobře, vzájemně jsme si i po lidské stránce sedli a domluvili se, kdy nastoupím.

Na co vás kamarád nalákal?

Řekl mi, že ve firmě dávají hodně prostoru lidem, kteří jsou aktivní a rádi přicházejí s vlastním řešením. Jinými slovy, že shánějí nové kolegy, kteří budou samostatní a zodpovědní. To se mi líbilo. Před nástupem na tuto pozici jsem prošel desítkami výběrových řízení a rozmýšlel se, pro kterou společnost se nakonec rozhodnout. Asseco Solutions mě oslovilo tím, že o firmě dobře mluvil kamarád Jakub, a také tím, že se zde mohu dále posouvat a rozvíjet.

Co se vám kromě kolektivu a otevřenosti kolegů ve firmě dále líbí?

Určitě je to časová flexibilita. Nemáme tu žádné píchačky, takže nás nikdo nehlídá a neptá se, když přijdeme do práce později, než je obvyklé. Všechny zajímá pouze to, zda máme hotovou práci. A pokud máme, nemusíme nutně sedět u počítače a čekat, až budeme moci odejít. Dále se mi líbí už zmiňovaný kolektiv, protože má člověk vždy po ruce někoho, s kým může věci probírat.