Firmy s Balíkobotem v HELIOSU loni vyexpedovaly o pětinu víc zásilek, šlo jim to snáz

Téměř 2,5 milionu zásilek loni vyexpedovaly firmy, které využívají přímo ve svém systému HELIOS logistickou službu Balíkobot. Oproti roku 2019 to byl nárůst o 65 %. Průměrný počet expedovaných zásilek na jednoho klienta loni poskočil o více než pětinu. Chcete si v dnešní specifické době také zjednodušit expedici balíků, palet a dopisů?

Koronavirus zvýšil tlak na schopnost prodávat na dálku

Ještě počátkem roku 2020 velká část retailových firem spoléhala na prodej zboží v kamenných prodejnách. Ty, které fungují v B2B segmentu, si zase nemusely úplně vždy lámat hlavu s náročností logistických a expedičních procesů či s délkou vychystávání zboží ve skladu. Při normální zátěži se totiž některé neefektivity zásadně neprojeví. Jenže pak přišel zvrat a dokonale funkční a automatizované expediční procesy začaly vytvářet podstatné rozdíly mezi firmami s obdobnými produkty či zbožím. Klíčovou se stala schopnost prodat, a hlavně rychle a spolehlivě dodat zboží zákazníkům na dálku. A to jsou právě oblasti, kde Balíkobot velmi pomůže.

Co je to Balíkobot

Balíkobot je chytrá technologie, která pomáhá zrychlit expediční procesy. Představte si ho jako softwarového robota, který kontroluje a zrychluje posílání dat i další související procesy. Zařídí za vás přenos dat do systémů dopravců, připraví vám štítky k tisku na jeden klik a dodá vám přehled o stavu zásilek v reálném čase. To vše s 0% chybovostí.

Pro uživatele systémů HELIOS se zavedením Balíkobotu nic nemění. Pracují dál s HELIOSEM, který dobře znají a orientují se v něm. Není nutné se přepínat a přihlašovat do dalších, externích aplikací. V HELIOSU vše obstará konektor na Balíkobot, který zajistí propojení s vaším stávajícím dopravcem či dopravci. Aktuálně je zajištěna podpora přes 30 nejvyužíva­nějších dopravců s jejich 250 přepravními službami. Je přitom možné využívat i více dopravců a služeb najednou. Firmy, které využívají Balíkobot v HELIOSU, mají v průměru dva až tři různé dopravce, není však problém jich mít třeba devět najednou.

Velkou výhodou Balíkobotu je také zdokonalené sledování zásilek právě díky napojení na dopravce. Všechny pohyby zásilky je možné sledovat v reálném čase a předcházet tak možným zdržením či problémům. Využít lze i zasílání automatických mailů při změnách stavů objednávky – například posílat mail s poděkováním za nákup při převzetí zásilky od kurýra.

Návrat investice v řádu týdnů

Návratnost investice do Balíkobotu se pohybuje mezi čtyřmi týdny až čtyřmi měsíci od jeho zavedení. Díky plynulosti expedičního procesu narůstá produktivita práce řádově o desítky procent. Významně se také urychluje expedice zboží ze skladu. Plně automatizovaná validace adres navíc eliminuje chyby v odeslaných zásilkách, čímž zvyšuje doručitelnost, a snižuje tak náklady na vratky.

Balíkobot využívá již téměř 200 zákazníků HELIOSU. Více se o něm dozvíte na www.balikobot.cz nebo u implementačního partnera systému HELIOS.