HELIOS bezpečně, kdykoliv a odkudkoliv. Takový umí být ERPORT

Bezpečný vzdálený přístup k ERP systému snad nikdy nebyl podstatnější než právě letos. S tím, jak se zvýšil počet lidí pracujících z domova, vzrostl i počet kybernetických útoků na firmy, a to i u nás v Česku. Chcete svůj firemní HELIOS co nejvíce ochránit? Co takhle zkusit ERPORT?

V Česku bylo až 35 000 útoků denně

Statistiky kybernetických útoků v zahraničí často vypadají děsivě. Čechy však nechávají obvykle klidnými. Jenže letos si nešlo nevšimnout, že kybernetická bezpečnost se stala vážným problémem i u nás. V dubnu kybernetické útoky ochromily řadu českých nemocnic a to byla jen špička ledovce. Útočilo se totiž i na české firmy a jejich ERP systémy. Naši bezpečnostní experti zaznamenali velké množství útoků, a to zejména na RDP (Remote Desktop Protocol), který se používá pro přístup k vzdálené ploše. Tu firmy často používají k bezpečnému vzdálenému přístupu k firemním aplikacím. Rekordmanem byla česká firma s 35 tisíci pokusů o útok na RDP za jediný den.

Přístup přes vzdálenou plochu má velké výhody

Přístup ke vzdálené ploše (Remote Desktop) má celou řadu výhod. Ta klíčová spočívá v tom, že se spotřebovává výpočetní výkon serveru/hostujícího počítače ve firmě, a nikoliv koncového zařízení, ze kterého se připojujete. To vlastně slouží jen jako jakýsi prohlížeč obrazových dat ze serveru a nástroj pro sběr dat z klávesnice a myši, eventuálně dotykového displeje. Díky tomu, že se vše odehrává výlučně na serveru, můžete s libovolnou aplikací pracovat z libovolného zařízení s libovolným operačním systémem, včetně třeba tabletu. Proto je RDP populární i u firem využívajících HELIOS.

S ERPORTEM jako z firemního serveru

Většina elektronické pošty, firemní komunikace, firemních portálů, e-shopů a obecně náročných webových aplikací dnes funguje v cloudu. Ten je zejména u malých a středních firem považován za mnohem bezpečnější než vlastní firemní servery. V přísně zabezpečených da­tových centrech se na plně virtualizované serverové platformě provozují takřka libovolné aplikace. A platí to i o podnikových informačních systémech HELIOS. Ty provozuje jejich tvůrce, společnost Asseco Solutions, na vlastní specializované cloudové platformě ERPORT.

ERPORT, na rozdíl od některých jiných cloudových platforem, nabízí identickou verzi HELIOSU, jakou byste provozovali na vlastním serveru. Díky tomu, že se vše provozuje lokálně, v České republice, máte k dispozici i technickou podporu v češtině, a dokonce možnost úpravy konfigurace například síťových protokolů přímo na míru. Ke svému firemnímu HELIOSU pak můžete přistupovat prostřednictvím RDP, stejně jako byste přistupovali na dálku k tomu firemnímu. Některé společnosti jako například Rubix si volí ERPORT pro jeho vysoký výpočetní výkon a škálovatelnost. Jenže ERPORT boduje i zabezpečením.

ERPORT zajistí nejvyšší úroveň zabezpečení

ERPORT totiž nabízí dodatečné zabezpečení vzdáleného přístupu. Kromě šifrování veškeré komunikace, což je naprostý základ, si klienti mohou omezit vzdálený přístup jen z konkrétního rozsahu IP adres, využít přístup výlučně prostřednictvím VPN nebo nasadit multifaktorovou autentifikaci uživatelů, která v podstatě znemožní neautorizovaný přístup do systému. I tak by však firmy měly dbát na maximální zabezpečení samotných koncových zařízení. Proto je součástí přechodu na ERPORT konzultace s našimi bezpečnostními experty. A co vy? Je váš HELIOS na vašich serverech v bezpečí?