Inteligentní věci, které si můžete dopřát k Vánocům

Moderní technologie pronikají do nejrůznějších oblastí našeho života. Vánoce jsou obvykle příležitost k tomu, abychom si udělali radost a nechali je proniknout i do svých domovů. Přinášíme vám pár tipů na chytré technologické vychytávky, které si můžete pod stromeček pořídit.

Chytrá lednička

Chytrá lednička za vás sice nenakoupí, aspoň zatím, ale nabízí spoustu šikovných funkcí. Jádrem mozku této ledničky je dotykový tablet. Ten obvykle nabízí celou řadu praktických aplikací – možnost hlídat datum expirace potravin, které tam zadáte, recepty, psaní vzkazů na ledničku, předpověď počasí či možnost vzdáleně se podívat na obsah ledničky ze svého chytrého telefonu. To ocení zejména rodiče ve vícečlenných domácnostech, kde se obsah ledničky velmi rychle mění.

Chytrá varná deska

Také varné desky jsou dnes chytřejší. Jen na to jdou jinak. Moderní indukční varné desky už postrádají klasické plotýnky. Prostě položíte pánev či hrnec do vymezeného prostoru, případně nastavíte časovač a program a varná deska se už sama o vše postará – řízky se nepřipálí, brambory ani mléko nepřetečou, a přitom se od vás vyžaduje jen minimální pozornost a účast.

Robotický vysavač

O krásách robotických vysavačů už jste možná slyšeli. Od jejich první generace ve světě umělé inteligence uplynulo celé století. Ty současné si umí pomocí kamer a senzorů vytvořit 3D model prostoru, kde se pohybují. Do ničeho tedy nenarazí ani nespadnou ze schodů, a přitom nabídnou sací výkon plně srovnatelný s klasickými vysavači, takže si poradí i s koberci. Výhodou je, že robotický vysavač může, na rozdíl od obsluhy toho manuálního, vysávat třeba dvakrát denně a nikdy nebude naštvaný. Navíc se díky odlišné konstrukci snadno dostane i pod postele, pohovky, skříňky a podobně.

Chytrá pračka

Tytam jsou doby, kdy jste museli přemýšlet nad tím, který program zvolit. Moderní chytré pračky od vás chtějí jediné – dát prádlo dovnitř, doplnit zásobníky pracích prostředků a rozhodnout se, jak moc si přejete prádlo odstředit. Teplotu, délku praní a množství pracího prášku si už dokážou určit samy. Ty novější navíc nabízejí konektivitu k internetu a propojení s chytrým telefonem, takže neustále víte, v jaké fázi se praní nachází, i když jste v jiné části domu. Mobil vás pak upozorní na konec pracího cyklu, aby se vám vyprané a případně usušené prádlo zbytečně nemačkalo. Mobilem si na dálku můžete zvolit i samotný začátek praní, třeba po cestě z práce.

Inteligentní osvětlení

Osvětlení v posledních pěti letech prošlo obrovskou revolucí. Původní žárovky nahradily úsporné zářivky, které nahrazují ještě úspornější LED. Ty umožňují vytvářet nejrůznější tvary, odstíny bílé či libovolné jiné barvy. A tak logickým krokem bylo umožnit jejich efektivnější ovládání. Dnes pořídíte chytré osvětlení za pár stokorun. Dálkově ovládané LED žárovky či celá svítidla s možností rozsvěcení, stmívání, volby odstínů či barev jsou samozřejmostí. Volit přitom můžete mezi drátovými vypínači, bezdrátovými ovladači nebo třeba mobilními aplikacemi.

Inteligentní domácnost

O několik kroků dál se vydala inteligentní domácnost. Ta kromě světel umožňuje ovládat i žaluzie, závěsy, topení, klimatizaci, motorické výsuvy projektorů, pláten či LCD televizí i další technologické celky, včetně audiovizuální techniky, vrat od garáže či inteligentních zabezpečovacích systémů a kamer. Limitem dnes není technologie, ale cena. Vše lze pak ovládat z tabletu, smartphonu, počítače či specializovaného dálkového ovládání. Dle libosti.

Chytrý ERP systém

A když už jsme u těch chytrých dárků pod stromeček, máme tu jeden tip pro živnostníky či malé firmy, které se potýkají s účetnictvím. Cenově je přitom z našich tipů ten nejlevnější. HELIOS Red je inteligentní účetní systém, který vám ulehčí daňovou evidenci i účetnictví. Dokáže vám pomoci s přípravou kontrolních hlášení či propojením s EET, e-shopy i internetovým bankovnictvím. Tenhle dárek, z něhož se můžete těšit doslova po celý rok, přitom vyjde řádově na tisícikoruny.