Jak Asseco Solutions za 30 let na trhu změnilo tvář českého byznysu

Společnost Asseco Solutions letos oslavila své třicátiny. Že vám její jméno moc neříká? A co když se řekne HELIOS? Za 30 let její ERP systémy ovládly třetinu českého trhu, a daří se jim velmi dobře i na Slovensku. Jak se z garážové firmy o čtyřech lidech stala společnost určující rytmus českého byznysu?

Z garáže až na 30 % trhu

Firma vznikla v roce 1990 v podstatě jako „garážovka“. Čtyři kamarádi společně založili malou společnost, a vytvořili pro pár spřátelených firem jednoduchý program pro účetnictví, skladovou evidenci, správu majetku apod. Svůj účetní program tehdy pojmenovali HELIOS. Později najali prvního zaměstnance a s rozmachem PC se jim podařilo prorazit v menších a středně velkých firmách. Tam dnes dominuje velmi pokročilý nástupce původního HELIOSu, a to HELIOS Orange. Ten dnes pomáhá řídit i poměrně velké průmyslové podniky či farmaceutické fir­my.

V roce 1996 pak už podstatně větší firma, tehdy ještě s názvem LCS, začala s vývojem většího, robustnějšího software, který začala dodávat větším zákazníkům s vyššími nároky. Tak vznikl „prapředek“ dnešního systému HELIOS Nephrite. Firma se se svým produkty postupně vypracovala na leadera českého ERP trhu s mezinárodním přesahem, založila dceřiné firmy na Slovensku a v Německu. Prorazila také do informačních systémů pro veřejnou správu, kde dnes nabízí systém HELIOS Pantheon. V roce 2007 se stala společnost LCS součástí nadnárodní skupiny Asseco působící v 55 zemích světa. Dnes zaměstnává na 350 zaměstnanců, dosahuje obratu téměř 600 milionů korun a drží si 30 % podíl na českém trhu s ERP systémy. Velmi dobře si ale vede i na Slovensku.

Za úspěchem stála tvrdá práce

Na masivní rozvoj české „garážovky“ s oblibou vzpomíná i její současný předseda představenstva a výkonný ředitel pro ČR Jiří Hub. Ten v ní v 90. letech začal budovat marketingové a produktové oddělení, ještě v rámci přípravy své diplomové práce. „Trh byl tehdy nenasycený a poptávka obrovská. S dobrým produktem nebyl problém prorazit. Nejnáročnější bylo uřídit bouřlivý růst firmy. Nemyslím ani tak to, že jako programátoři jsme víceméně přespávali v práci, abychom stihli všem zákazníkům dodat vše, co chtěli. Mám spíše na mysli manažerské uřízení přerodu „garážové“ firmy s pár zaměstnanci, přes „rodinnou“ firmu s několika desítkami pracovníků, až po etablovanou středně velkou IT firmu s několika sty zaměstnanci a vedoucím postavením na trhu,“ říká Hub.

Systémy HELIOS dnes najdete ve více než 15 000 českých firem. Ve své době je používala i celá Velká čtyřka (KPMG, Pricewaterhou­seCoopers, Ernst & Young, Deloitte) a pro sebe i své klienty je využívají i další nadnárodní poradenské firmy jako např. TPA, BDO či Mazars. HELIOS Green, předchůdce HELIOSu Nephrite, se mimo jiné velmi dobře etabloval v televizních společnostech, včetně České televize, TVPrima, či Rozhlasu a televízie Slovenska. Mezi uživateli HELIOSu najdete i jména jako Veolia, Sparkys, Lomax, Dermacol, Seznam.cz, Koh-i-noor, Jablotron či třeba Kancelář Senátu České republiky.

Za pokračujícím úspěchem stojí inovace

„Jestliže v devadesátých letech, a vlastně i na počátku století, stačilo mít k úspěchu „jen“ dobrý produkt a dostatečné kapacity pro implementace, dnes už to neplatí,“ popisuje Jiří Hub proměnu trhu. „S růstem trhu do Česka dorazila tvrdá konkurence nadnárodních ERP systémů, které jejich výrobci přizpůsobili pro českou legislativu. Nám se ale stále daří být o krok napřed, a to díky inovacím,“ dodává.

Asseco Solutions to s inovacemi myslí opravdu vážně. Během posledních dvou let představilo tři zbrusu nové informační systémy. Letos navíc vybudovalo vlastní oddělení inovací a rozvoje produktů, které má za úkol do systémů HELIOS integrovat nejnovější trendy jako je umělá inteligence, strojové učení, rozšířená realita, či třeba využití chatbotů. V jeho čele stanul Lukáš Ontl, který stál za uvedením edice iNUVIO systému HELIOS Orange. Ten předloni přinesl do českých firem řadu radikálních novinek, včetně integrovaného business intelligence, nebo modulu pro analýzu komplexních rizik a souvislostí. Ukázal tak směr, kterým se Asseco Solutions pro čtvrtou dekádu své existence bude ubírat.

Nový systém pro „dobu covidovou“ nese jméno HELIOS Nephrite

Zatím největší inovací je však zbrusu nový systém HELIOS Nephrite. Ten vznikl na základě hloubkové analýzy skutečných potřeb více než 400 českých velkých firem. Co je ale ještě podstatnější, na trh přišel až letos na podzim, takže v sobě stihl integrovat některá přizpůsobení pro současnou situaci kolem koronaviru. Systém je tak plně připraven na práci zaměstnanců z domova, a to nejen na straně firmy, ale i jejích dodavatelů a partnerů. Jak? HELIOS Nephrite zcela odstraňuje z firemní komunikace e-maily, nebo instant messaging, které ze své podstaty brání zastupitelnosti zaměstnanců a předávání informací v době dovolené, nemoci, OČR apod. Veškerou komunikaci totiž soustřeďuje přímo v systému, u konkrétních položek, o kterých se zaměstnanci obvykle baví (např.: faktur, objednávek, výrobních příkazů, žádostí o náhrady apod.), a to podobným stylem jako fungují sociální sítě. U mezifiremní komunikace zase sází na samoobslužnost, na kterou jsou dnešní lidé zvyklí např. z e-shopů. Systém také razantním způsobem posouvá plánování personálních kapacit u projektů i finanční řízení. Přináší ale také plně přizpůsobitelné uživatelské rozhraní, což se ukazuje být pro české uživatele jako klíčové. Budoucnost systémů HELIOS je zkrátka v inovacích směřujících k co nejpříjemnější práci jejich uživatelů.