Jak jsme během tří dnů vytvořili evidenci povinných testů na COVID-19

ERP systémy mají pověst obřích systémových řešení, které nejsou schopny reagovat na aktuální potřeby. V podstatě jde o komplexní a sofistikované programy, které mají pomáhat řídit všechny oblasti firmy. To zní na první pohled tak „mamutoidně“, že by se mohlo zdát, že takové neočekávané vládní nařízení povinného testování zaměstnanců ve firmách nebude v zavedených informačních systémech k vyřešení. A to jsme v Asseco Solutions vzali jako výzvu.

Iniciativa vzešla od našeho klienta, ten se skrze obchodního zástupce doptával na produktovém oddělení, zda budeme nějak agilně reagovat na nově vzniklou povinnost evidence testování zaměstnanců. Jak tomu u podobných věcí bývá, řešení musí být nalezeno v podstatě okamžitě a bez zbytečného odkladu. Reálně pak v tomto případě šlo maximálně o 4 pracovní dny, protože v případě negativního stanoviska vývoje by firma musela urychleně reagovat a situaci řešit alternativně. Jak? Papírovým formulářem, excelovskou tabulkou, dalším stohem papírů a evidencí, prostě něčím, co do dnešních moderních a úspěšných společností nepatří.

Nejdříve se nám to zdálo neřešitelné – urychleně vyvinout, otestovat, nasadit a nakonfigurovat novou funkci bývá projektem na několik týdnů, nikoliv hodin. Proto jsme se rozhodli využít silné stránky masivních ERP systémů – jejich bohaté historie, nespočtu již vyvinutých a prověřených řešení a zkusili jsme si poradit s využitím stávajících funkcí. Druhý den měl kolega, který je odborníkem na agendu personalistiky, nalezené řešení – „znásilníme“ funkci lékařských prohlídek a namísto měsíční periodicity změníme systém na evidenci období po týdnu. Tím tedy splníme funkční podmínku, kdy je nutné zaměstnance přetestovat každých 7 dní. 

Ještě lepší bylo zjištění, že programování není třeba, stačí jen nastavení pomocí správce ERP systému, který se v té či oné firmě o funkci systému HELIOS Green nebo nově HELIOS Nephrite stará. Takže ji okamžitě mohou využít všichni uživatelé těchto ERP.

Tak se prostě jednou stalo, že konzervativní informační systém, vyřešil firmě neočekávanou agendu, kterou by jinak musela řešit postaru – papírově.

Až si vláda zase něco vymyslí, zkuste se nás, nebo i jiných tvůrců informačních systémů, přeptat, zda nemáme v šuplíku “předchroupané” funkční řešení – možná vás ten ERP systém mile překvapí.