Jak jsme kdysi viděli rok 2020 a co se určitě nestane

Příští rok nám začínají dvacátá léta. Pro starší z nás se nabízí říct „zase“. Rok 2020 byl v minulém století milníkem vyvolávajícím celou řadu sci-fi představ i nadějí. Co všechno z nich se nesplní a kam se v letošním roce dostane IT a řízení firem?

Cestování vesmírem

Ještě v druhé polovině minulého století byli mnozí lidé přesvědčeni, že v roce 2020 budeme běžně cestovat vesmírem. Mnozí autoři sci-fi počítali s obydlením Měsíce a Marsu, s kontaktem s mimozemskými civilizacemi či s těžením surovin mimo naši planetu. Nic z toho se příští rok samozřejmě nestane.

Umělá inteligence, se kterou se můžeme bavit

S cestováním do vesmíru byly spojeny i naše představy o technologiích. Umělá inteligence je sice tu, ale není to ekvivalent lidského myšlení, jak se domnívali naši předci. Základem současného pojetí umělé inteligence je strojové učení. Řada inteligentních algoritmů, včetně našeho Analytika, přitom využívá stále jen sérii podmínek, které by člověk dovedl těžko sledovat, ale stroj to zvládne bez problémů. Počítače či podnikové informační systémy jsou tedy velmi dobrým pomocníkem při řešení komplexních problémů a spojitostí. Nedokážou však přemýšlet jako lidé a rozhodně nemají vlastní vědomí à la HAL9000.

Ovládání počítačů hlasem

Dalším omylem spojeným s umělou inteligencí byl předpoklad, že budeme moci plynule hovořit s počítači. Vzpomeňme třeba na Vesmírnou odyseu, ale i na řadu dalších sci-fi titulů jako třeba Star Trek, kde komunikace s počítačem plynulou řečí byla běžná. Ano, Apple Siri či Google Assistant sice poslouchají vaše dotazy a umí odpovídat plynnou řečí, ale jedná se o několik málo předurčených frází ve stylu pevně dané syntaxe otázky a odpovědi. Na plynulou konverzaci s počítači z Vesmírné odysey si zatím můžeme nechat zajít chuť. Nicméně třeba systémy pro řízení logistiky skladu dnes umějí s člověkem přece jen velice inteligentně interagovat – stačí jen naskenovat čárový kód či RFID tag na krabici a systém ihned řekne skladníkovi, do které skladové police má zboží umístit. A klidně mu to i přečte lidským hlasem.

Létající automobily

Hitem představ o roce 2020 byly i létající automobily. Vzpomeňme třeba populární dětský kreslený „sci-fi seriál“ The Jetsons, ve kterém William Hanna a Joseph Barbera ztvárnili svou představu počátku 21. století. Létající automobily nejsou a ještě desítky let nebudou, ovšem drony se začínají této představě mírně přibližovat. V současné době létají primárně se zbraněmi a kamerami a ty civilní s kamerami a fotoaparáty, v dohledné době by mohly začít létat i s drobným zbožím. Existují také pokusy vytvořit dopravní dron, který by se představě z The Jetsons přiblížil trochu více.

Autonomní automobily

Mnoho sci-fi seriálů, včetně zmiňovaného animovaného sitcomu The Jetsons, počítalo také s plně autonomní dopravou. Ta jediná má šanci se v příští dekádě stát realitou. Současná umělá inteligence totiž už dokáže vyřešit řadu dopravních situací. Automobily navíc začínají disponovat i potřebnými senzory, jako je LiDAR. K plné autonomii, kdy vaše auto začne fungovat v zásadě jako Uber, tedy tak, že si ho objednáte, aby za vámi někam přijelo, nasednete, ono vás odveze do cíle a pak si někam zajede zaparkovat, máme však stále poměrně daleko.