Jak na efektivní práci z domova

Rok 2020 se určitě zapíše do historie IT jako rok, který nejvíc přispěl k práci lidí na dálku. Řada firem byla už během druhého čtvrtletí nucena přehodnotit některé své procesy, případně zřídit vzdálené přístupy třeba k firemním aplikacím. Jak ale zařídit, aby práce z domova byla co nejefektivnější, zejména pokud používáte HELIOS?

Nezapomeňte na bezpečnost

Nic nedokáže práci zkomplikovat více než nečekaný bezpečnostní incident. Kromě bezpečných hesel je třeba věnovat zvýšenou pozornost zabezpečení koncových stanic, které uživatelé používají, šifrování komunikace, případně i využití VPN. Firmy, které využívají HELIOS na svých vlastních serverech, mohou zvážit i migraci na ERPORT, specializovaný cloud pro systémy HELIOS. Více o možnostech jeho zabezpečení se dočtete v tomto článku.

Vytvořte si doma pracovní místo

Pokud má být práce doma efektivní, je vhodné začít vytvořením pevného pracovního místa v nějaké části domácnosti, kde budete výlučně pracovat. Ideálně by to měl být stůl, židle a třeba i externí monitor, kde budete moci nechat i po skončení pracovní doby rozložené různé dokumenty, zkrátka běžný „pracovní nepořádek“. Určitě přijde vhod, pokud tam bude možné zajistit po celou pracovní dobu klid. Na druhou stranu, v dobách open spaců je na určitý ruch a vyrušování při práci řada zaměstnanců zvyklá, takže ani občasné vyrušení od dětí, manžela nebo manželky nemusí být až tak problematické, jak se na začátku může zdát.

Používejte nástroje pro týmovou spolupráci

Při práci z domova je velice důležité zůstat v kontaktu s kolegy. Systémy HELIOS disponují funkcí diskuse. Ty je možné vést i k jednotlivým řádkům v tabulkách. V diskusi se můžete snadno zeptat i konkrétního kolegy, který je o vašem dotazu obratem informován prostřednictvím notifikace ve svém HELIOSU či mobilu. Někdy se vyplatí nasadit i pokročilejší nástroje pro týmovou spolupráci jako třeba Microsoft Teams.

Dodržujte pravidelný režim

Důležité je dodržovat pravidelný pracovní režim stejně jako v kanceláři. Pokud ve firmě využíváte HELIOS Orange, může vám s hlídáním pracovní doby u pracovníků na home officu pomoci inteligentní docházkový systém GIRITON.

Udělejte si to příjemné

Zejména v teplejších a slunečných dnech není vždy nutné pracovat doma. Proč nejít někam na vzduch? Někdo má k dispozici zahradu, jiný balkon či terasu a někdo nedaleký park. Pokud máte ve firmě HELIOS Green, můžete využívat pro plnohodnotnou práci s firemním ERP systémem třeba i tablet nebo chytrý telefon. Postačí vám k tomu HELIOS Mobile. Uživatelé menšího systému HELIOS Orange zase mohou sáhnout po aplikaci HELIOS Zoom, která jim zpřístupní klíčové funkcionality. Více o možnostech práce s HELIOSEM z tabletu a mobilu se dozvíte zde.

Zajímavá alternativa je k dispozici těm firmám, které využívají cloudový ERPORT. Ten totiž podporuje přístup prostřednictvím protokolu RDP, díky němuž můžete využít pro přístup k plnohodnotnému HELIOSU velmi širokou škálu koncových zařízení.