Jednou řeším komponenty do letadla, jindy chemické technologické pomůcky, chválí si různorodost práce konzultant Jakub Mareček

Při studiu na vysoké škole sbíral pracovní zkušenosti v Německu a ve Finsku, kde se zabýval produktovým a procesním managementem. Absolvoval i trainee program v mezinárodní společnosti zabývající se kovovým odpadem. Poté se Jakub Mareček rozhodl spojit svou budoucnost se společností Asseco Solutions, kde pracuje jako konzultant informačního systému HELIOS. „Umožňuje mi to nahlédnout pod pokličku českých firem, do jejich myšlení a nabízí mi to další rozvoj v IT oblasti,“ říká.

Čím se konzultant informačního systému HELIOS konkrétně zabývá?

Má práce je převážně o implementování systému HELIOS ve výrobě, skladech a v projektovém řízení. Starám se také o stálé zákazníky, se kterými konzultuji rozšíření funkcionalit systému nebo propojení modulů. Pomáhám jim i při potížích se systémem, školím je a podílím se na vývoji jednotlivých modulů nebo samotného systému.

Před nástupem do Asseco Solutions jsi při studiu pracoval ve zcela jiných oblastech, než jsou informační systémy. Kde všude jsi sbíral zkušenosti?

Absolvoval jsem trainee program v mezinárodní společnosti, která se zabývá kovovým odpadem. Zde jsem pochopil, jak fungují jednotlivé procesy v podniku. Navíc mě to posunulo v samostatnosti, jednání i třeba prezentování před nejvyšším managementem. Tento program jsem absolvoval během svého magisterského studia na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde jsem se věnoval chemickému inženýrství a výrobě, řízení podniku spolu s celkovým propojením těchto oborů.

Vyzkoušel sis také práci v zahraničí?

Během studia jsem strávil troje letní prázdniny v Německu, kde jsem pracoval v pohostinství. Také jsem odjel na čtyři měsíce do Finska v rámci programu Erasmus+, kde jsem se zabýval produktovým a procesním managementem. Hodně tam pracují s udržitelným rozvojem, což mě zaujalo.

Pracovních zkušeností máš dostatek. V čem ti připadá práce v Asseco Solutions od předchozích pozic odlišná?

Jednoznačně v různorodosti každodenních úkolů i zákazníků. Baví mě, že každý den řeším něco jiného. Jednou pracuji pro firmu zabývající se výrobou komponentů pro letadla nebo automobily, jindy jsem zase u společnosti vyrábějící chemické technologické pomůcky. Navíc se sám snažím pomáhat rozvoji systému, což mě baví a naplňuje. Další výhoda oproti jiným firmám je, že si s přímým nadřízeným mohu nastavit cíl, který když splním, mohu se v rámci firmy aktivně zapojovat i do jiných projektů.

S kolegy a nadřízenými se ti tedy spolupracuje dob­ře?

Rozhodně. Líbí se mi, že když mám k něčemu výhrady, vždy se najde kolega, se kterým to mohu probrat. Pokud to jen trošku jde, snažíme se to společně změnit. Právě dobrá spolupráce byla důvodem, proč jsem se rozhodl pro Asseco Solutions pracovat. V době, kdy jsem projevil zájem o práci konzultanta, jsem už měl i jinou nabídku. V Asseco Solutions to věděli, a proto domluvili pohovor co nejdříve. Velice brzo jsem také dostal konkrétní nabídku, což na mě udělalo dojem. Neváhal jsem a přijal jsem ji.

Nelituješ toho, že ses takto rozhodl?

Určitě ne. Tato práce mi umožňuje nahlédnout pod pokličku českých firem a jejich myšlení, což mi rozšiřuje obzory. Mohu se nově rozvíjet i v IT sféře a všechny své znalosti spojovat a prohlubovat. Líbí se mi, že se neustále učím nové věci, vzdělávám se, a pevně věřím, že mám do budoucna možnost se kariérně posouvat. Tuto práci tedy hodnotím jako výborný start profesní kariéry, zároveň vidím, že je to super možnost i pro zkušenější odborníky.