Lukáš Ontl: Produktový manažer musí vědět, proč věci dělá

Lukáš Ontl je člověk, který stojí za novou generací systému HELIOS Orange edice iNUVIO. Od ledna letošního roku má v Asseco Solutions na starosti oddělení inovace a rozvoje produktů. Aktuálně do něj hledá nového produktového manažera. Zeptali jsme se ho proto, co tato práce obnáší.

Co obnáší pozice produktového manažera?

Role produktového manažera v Asseco Solutions je především právě manažerská. Přestože nesouvisí s přímým řízením lidí, obsahuje všechny ostatní atributy této pozice. Samostatnost, odpovědnost, různorodost práce, řízení klíčových projektů či participace na všech klíčových aktivitách souvisejících s produktem.

O co tě tato pozice obohatila?

Mně osobně se na ní líbila právě ta možnost řešit to podstatné a být ten, kdo primárně navrhuje směřování produktu, který pak budou využívat desítky tisíc lidí v Česku i na Slovensku každý den při své práci. Zároveň oceňuji možnost spolupracovat při tom se všemi ostatními rolemi, které jsou pro vznik takového produktu potřeba – od obchodníků, vývojářů, marketingových specialistů, konzultantů až po top management či partnery nebo kolegy ze sesterských firem ve skupině Asseco Solutions.

Jaká je vlastně tvá nová pozice?

Od ledna stojím v čele nového oddělení inovace a rozvoje produktů, pod které spadají jak produktoví manažeři našich klíčových produktů, jako jsou například HELIOS Green či HELIOS Orange, tak náš vlastní výzkum a vývoj, kde máme tým hledající možnosti využití nových technologií. A právě do týmu produktových manažerů hledáme nového člověka. Někoho, kdo by se zhostil této klíčové role ve vztahu k definici strategie, konceptu, segmentace a dalších aspektů daného produktu.

Co jsi měl na práci produktového manažera nejvíc rád nebo nerad?

Líbila se mi velká variabilita, práce s lidmi a hledání nových cest a příležitostí. Občas jsem přišel do práce s představou, co budu dělat, a odcházel s tím, že jsem dělal úplně něco jiného. Ale právě tu rozmanitost jsem na své práci oceňoval. Samozřejmě že někdy se mé vidění světa nepotkávalo s tím, jak na příslušné téma pohlíželi moji kolegové, ale tak je to správně. Nelze říct, že bych něco měl vyloženě nerad. Jen mě mrzelo, když jsem občas musel někoho odmítnout, neboť každý disponujeme omezeným množstvím času a je potřeba si pečlivě hlídat své priority.  

S kým bys rád spolupracoval?

Rád spolupracuji s každým, kdo má zájem něco zlepšit a nebýt pasivní. Roli produktového manažera v podmínkách Asseco Solutions lze definovat jako byznysově orientovanou. To znamená, že za každou aktivitou bychom měli vnímat především cíl, kterého chceme dosáhnout, a nikoliv se soustředit pouze na způsob jeho dosažení. Nejčastější otázka, kterou by si měl každý produktový manažer klást, zní „PROČ?“. Rád spolupracuji s lidmi, kteří si tuto otázku umějí položit a následně jsou připraveni hledat na ni odpovědi a možnosti řešení. Neztratit nikdy kontakt s tím, proč něco dělám, je z mého pohledu velice důležité.

Zaujala vás role produktového manažera v Asseco Solutions? Chtěli byste se stát Lukášovým kolegou? Více informací najdete zde.