Lukáš Rezek: Není mnoho zaměstnání, kde se můžete koukat úspěšným firmám do kuchyně

Pracoval ve velké stravenkové firmě, kde měl na starosti rozvoj objednávkového systému a mobilní aplikace. Zatoužil ale po změně, a protože ho lákal svět ERP systémů, rozhodl se pro Asseco Solutions. Dnes Lukáš Rezek pracuje jako produktový manažer pro systém HELIOS Orange. „Rád pomáhám ladit velký orchestr firem a lidí, se kterými se v práci setkávám,“ říká.

Práce produktového manažera může obsahovat široké spektrum činností. Co přesně máte na starosti v Asseco Solutions?

Podílím se na rozvoji produktu HELIOS Orange edice iNUVIO. Komunikuji napříč celou firmou se stěžejními lidmi, kteří produkt tvoří. Vzhledem k velikosti a rozsáhlosti našeho ERP systému se jedná o řadu specialistů. Zapomenout nelze ani na naši partnerskou síť, a především na koncové klienty, tedy firmy a jejich zaměstnance. Tím se nám vytváří velký orchestr lidí, které musíme ladit, což je má hlavní starost. Tou další je vnímat věci kolem sebe a starat se o to, aby veškeré změny v ERP systému pomáhaly našim klientům a posouvaly je vpřed.

Co vás na práci nejvíce baví?

Baví mě, že mohu pomáhat firmám, aby rostly a dosahovaly stále lepších výsledků. Zároveň oceňuji, že se mohu učit od těch nejlepších specialistů na českém trhu. A také se mi na pozici produktového manažera líbí, že vidím, jak to ve známých velkých firmách opravdu funguje. Není mnoho zaměstnání, kde se můžete koukat úspěšným společnostem přímo do „kuchyně“.

Dokážete na základě zkušeností z praxe říci, co nejvíce trápí české malé a střední podniky? 

Určitě konzervativnost a opatrnost. Firmy jsou totiž často spokojené i s provizoriem. České malé a střední podniky dovedou žít s nekonečnými excelovými tabulkami a sdílenými disky v podstatě až do posledního dechu. Přitom trend posledních let je práce s daty.

Vidíte nějaké rozdíly mezi palčivými body pro české firmy teď v době koronaviru a třeba před dvěma lety?

V době pandemie konečně přišlo na pravý význam slova digitalizace a inovace, protože se dotkly všech oblastí a firem. Máme tady už rok trvající stav, který vyžaduje efektivitu v řízení firem a jejich procesů, od efektivity výroby z důvodu výpadku materiálu či lidí až po řízení lidských zdrojů na dálku. Firmy, které používají k řízení kvalitní nástroje, mají v tuto dobu podstatný náskok. Před dvěma lety, v době rostoucí ekonomiky, se spousta věcí odkládala. Protože když se daří, tak proč to měnit. Tahle party ale skončila a svět už nebude tak pomalý, jako byl předtím.

Kdybyste měl dát českým firmám jednu radu či doporučení, co by to bylo?

Na to, abych takto obecně radil a nastavoval trendy, se necítím být dostatečně etablovaný. Naštěstí má ale Česká republika i přes svoji velikost nejvíce životních a byznysových koučů na metr čtvereční, kteří tuto práci rádi udělají za mě – a za peníze.

Lukáš Rezek pracuje jako produktový manažer ve firmě Asseco Solutions, kde pečuje o klienty využívající informační systém HELIOS Orange edice iNUVIO. Předtím působil ve velké stravenkové firmě, kde měl na starosti rozvoj objednávkového systému a mobilní aplikace. Ve volném čase se nejraději věnuje rodině a sportu. Je absolventem oboru trenérství vytrvalostních sportů na FTVS Univerzity Karlovy.