Od autonomních vysavačů k autonomním továrnám

O robotických vysavačích, které samy vysávají, jste už možná slyšeli. Stačí jen zadat, kdy mají úkol provést, a o nic dalšího se už nemusíte starat. V blízké budoucnosti mají něco podobného nabídnout i auta. Prostě v mobilu zadáte kdy, odkud a kam chcete jet a auto pro vás přijede a odveze vás. Jenže ono to půjde ještě dál.

Když se řekne autonomie

V poslední době se v technologickém světě stále častěji skloňuje slovo autonomní, zejména u aut. Tento přívlastek označuje něco nezávislého, v případě technologií něco nezávislého na zásahu člověka. Auto, které si poradí v každé situaci, v závislosti na okolním prostředí a počasí, vysavač, který si poradí v libovolném prostoru, rovněž na základě údajů z vlastních senzorů a kamer, pračku, jež si sama rozhodne, na kolik a jak dlouho bude prádlo prát a kolik spotřebuje prášku, nebo třeba dron, co si sám řídí stabilitu a dráhu letu v závislosti na okolním větru a překážkách. To všechno dnes už v nějaké formě existuje, ale autonomii strojů lze vztáhnout i o úroveň dál – totiž na stroje výrobní.

Stroje, které jsou opravdu samostatné

Budoucnost je tedy ve strojích, které budou umět samostatně plnit lidmi zadané úkoly. Účelem je, aby lidský čas byl v blízké budoucnosti využíván pro práci s vyšší přidanou hodnotou, kde se budou provádět aktivity, kterých stroje zatím nejsou dostatečně dobře schopné – kreativní činnosti, logické myšlení, syntézu a analýzu informací. Naopak co jde automatizovat, bude automatizováno. Stroje to zvládnou lépe, rychleji, častěji a neúnavně. Však si vzpomeňte, jaké kdysi bylo mýt nádobí ručně a jako revoluci přinesly myčky. I ty jsou dnes inteligentnější než dříve a optimální program i množství vody si už dávno umí zvolit samy.

Výroba na jedno kliknutí

V blízké budoucnosti se podobně snadno jako myčka budou ovládat i mnohem komplikovanější stroje či třeba celé továrny. Ostatně Adidas, který vrátil výrobu bot zpět do Německa, kde přešel na Průmysl 4.0 a inteligentní stroje, už něco podobného nabízí. Zákazníci si mohou vytvořit z dostupných střihů, materiálů a barev vlastní botu a stroje v továrně Adidasu jim přesně takovou vyrobí. Právě tzv. customizace je u oblečení i dalších produktů, zejména aut, vysoce žádaná. Stroje, které do značné míry unikátní produkt dovedou vyrobit téměř identicky rychle jako ten sériový, pak dokážou svému majiteli zajistit razantní nárůst profitability. A přesně takové stroje se už dnes v továrnách objevují. S autonomními stroji tak funguje výroba na jedno kliknutí.

Ostatně program Miadidas Customized takovou výrobou už je. Ve webové aplikaci vytvoříte zadání pro stroje ve výrobě a ty podle něj, až na vaši objednávku přijde řada, botu vyrobí. Stejně jako si dnes objednáte Uber nebo za pár měsíců plně autonomní Chevrolet Spark přes Cruise Anywhere App.

Stroje čeká nejprve rozvoj strojového učení

Abychom se však mohli začít těšit na inteligentní a plně autonomní stroje a továrny nebo třeba autonomní ERP systémy, které částečně nahradí třeba operátory výroby, budeme si muset přece jen ještě trochu počkat na pokrok v oblasti strojového učení a umělé inteligence. Faktem ovšem je, že podle některých předpovědí nebudeme muset čekat nijak zvlášť dlouho. Po roce 2030 by se plně autonomní stroje i ve výrobě měly stát naprosto běžnou součástí továren.