Pravěk vs. dnes III – prodej zboží

Prodej zboží. Jako by nebylo nic jednoduššího. Vždyť dodnes vídáme na trzích lidi se stánkem a pokladnou, dnes již tedy připojenou k internetu. Stačí ale tenhle „pravěký“ přístup, nebo existují modernější způsoby, jak prodávat lépe a víc a obstát i v konkurenci jiných prodejců stejného zboží?

O co při prodeji zboží jde

Náš příklad se stánkem na trzích může budit dojem, že při prodeji zboží jde pouze o směnu zboží se zákazníkem za peníze či peněžní ekvivalent (např. platbu kartou) + v dnešní době samozřejmě o evidenci tržby přes EET + v dnešní době samozřejmě o přípravu podkladů pro kontrolní hlášení + v dnešní době samozřejmě o přípravu podkladů pro přiznání k DPH a DPPO + v dnešní době samozřejmě o zajištění dohledatelnosti zboží a regulace prodeje, pokud jde například o potraviny, léky či automobilové díly + někdy také o odvod spotřebních daní, cel atd. Vlastně ani ten prodej ve stánku už není zdaleka tak jednoduchý a je s ním spojeno obrovské množství administrativy.

Jenže směnou zboží za peníze celý proces už vrcholí. Pro prodej je ale potřeba často zajistit nejprve dopravu zboží k zákazníkovi – ať už přímo k němu domů, nebo na nejbližší prodejnu či výdejní místo. Dále je také třeba vyřešit si celý dodavatelský řetězec, včetně zásob, záručních lhůt, dokladování průběhu skladování (např. u léků a chlazených či mražených potravin). Naprostou samozřejmostí je dnes nabídnout také možnost online prodeje, se kterou je však z legislativních důvodů spojena i agenda možnosti vrácení zboží bez udání důvodu do 14 dnů od jeho dodání.

S řízením skladových zásob a daňových odvodů je samozřejmě spojeno i řízení cashflow, a tím pádem i predikce prodejů. Ta je zase zpětně spjata s řízením skladových zásob (tj. na skladě je třeba mít to, co se nejvíce prodává), ale také s nastavením celého nákupního procesu. S ohledem na otevřenost naší ekonomiky hraje navíc často zásadní roli řízení kurzových rizik, protože pokud si do svého stánku s ovocem a zeleninou koupím papriky ze Španělska, jahody z Norska a avokádo z Mexika, bude se dít, že nákupní ceny přepočtené na koruny budou každý týden odlišné, někdy i výrazně, což je potřeba promítnout do prodejních cen.

Pravěk

V byznysovém pravěku se vše řešilo za pochodu a intuitivně. Cenová politika byla obvykle stanovená modelem Cost+, tedy nákupní cena + požadovaná marže, přičemž při špatném odhadu marže mohlo snadno dojít k finanční ztrátě. Plánování objemů zboží se zase dělalo na základě dodacích listů z minulosti (loni jsme prodali 5 000 kg banánů, letos prodáme stejně) nebo na základě intuice (jahody jdou teď na dračku, objednáme další). Veškerá administrativa se pak dělala ex post, ručně, na konci měsíce. Ručně se také jednou za čas (např. týdně) řešily objednávky zboží, ručně se řešily reklamace, obvykle ad hoc, nikoliv systémově, a řízení zásob se řešilo tím, že když na skladě něco dlouho leželo, byla snížena prodejní cena pod požadovanou marži bez ohledu na další faktory. „Pravěce“ řízené prodejny obvykle skončily s nástupem prvního profesionálně řízeného konkurenta, a to zejména kvůli horší schopnosti pokrývat aktuální poptávku a nabízet více různých položek, protože pak bylo náročné uřídit nákup, logistiku a skladové zásoby.

Dnešní HELIOS

Moderní systémy HELIOS Orange a HELIOS Green pokrývají maloobchodní prodej jako komplexní proces. Pokud vás zajímají detaily, můžete si přečíst tento náš článek. Klíčem k modernímu prodeji je propojení všech aspektů celého prodejního procesu – nákupu, skladového hospodářství, řízení dodavatelského řetězce, logistiky prodeje, financí, ale také personálních aspektů prodeje. Díky tomu lze třeba přesně stanovit aktuální prodejní cenu, včetně zohlednění všech příspěvků na úhrady souvisejících nákladů. Zároveň lze také flexibilně reagovat na blížící se data expirací, výkyvy v poptávce, výkyvy v nákupních cenách (včetně jejich výrazného poklesu) nebo třeba na změny počasí (např. nabízet akční ceny a cílený marketing na zmrzliny, maso na grilování, klimatizace a větráky v dobách veder).

S moderními systémy HELIOS je tak celý prodejní proces neustále pod vaší kontrolou. Každý krok, který děláte, každá změna cen či sortimentu, vychází z tvrdých a aktuálních dat, může zohledňovat forecasting (na základě regresní analýzy), minimalizuje kurzová rizika či rizika výkyvů v cashflow, a co je naprostá samozřejmost – plně automatizuje veškeré výkaznictví, a to i nad rámec toho zákonem požadovaného.

A co u vás? Máte raději pravěk, nebo chcete vyzkoušet dnešní HELIOS Orange či HELIOS Green?