První novinka letošního roku? Těšte se na HELIOS Pantheon

Většina z vás zná naše podnikové informační systémy HELIOS Orange a HELIOS Green. Ty jsou velmi populární mezi českými a slovenskými firemními zákazníky. Kromě toho ale existuje i jejich obdoba pro veřejný sektor s názvem HELIOS Fenix. Právě pro něj jsme si ale na rok 2020 přichystali revoluční novinku – HELIOS Pantheon. Chcete o něm vědět víc?

I veřejná správa potřebuje komplexní procesy

Na systému HELIOS Pantheon pracujeme již od podzimu 2018. Tato nová produktová řada nabídne alternativu k dosavadní úspěšné a ověřené produktové řadě Fenix. Pantheon je zaměřen na organizace s komplexnějšími procesy, konkrétně se jedná o příspěvkové organizace (PO), úřady a územní samosprávné celky (ÚSC) a organizační složky státu (OSS). Speciální pozornost jsme věnovali kvalitě dat, široké možnosti integrace s dalšími systémy a v neposlední řadě schopnosti předávat naše znalosti zákazníkům ve formě servisní činnosti. Pantheon dokážeme nejen dodat a naimplementovat, ale také zajistíme jeho kompletní servis a údržbu.

Kdy přijde Pantheon a čím se bude lišit

Některé součásti systému HELIOS Pantheon už naši vybraní zákazníci používají v praxi. Naposledy jsme uvolnili modul Vymáhání, který pomáhá efektivně ošetřovat pohledávky například u nejrůznějších obecních poplatků. Letos na jaře předpokládáme první instalace na příspěvkové organizace a ve druhé polovině letošního roku také na první územní samosprávní celky a organizační složky státu. Současní uživatelé Fenixu, jejichž všechny potřeby tento náš systém už třeba nedokáže plně pokrýt, budou moci během letošního roku přejít na Pantheon. Stejně tak nabídneme HELIOS Pantheon i novým klientům.

HELIOS Pantheon je koncipován jako moderní informační systém pro veřejnou správu 21. století. Od samého základu je proto koncipován jako otevřený pro jakékoliv napojení a poradí si samozřejmě i s otevřenými daty. Při jeho vývoji jsme kladli důraz na komunikaci s okolím a implementovali jsme v plném rozsahu rozhraní podle národního standardu pro spisové služby (NSESSS). Každá spisová služba, která tento standard respektuje, se tedy s Pantheonem dorozumí. Zároveň organizace, jež využívají spisovou službu HELIOS eObec, budou mít k dispozici výrazně širší a rychlejší propojení se systémem HELIOS Pantheon, než předepisuje národní standard. Budou tak moci těžit z efektivnější komunikace s řízeným oběhem dokumentů, a to nejenom pro výkon spisové služby, ale i další činnosti, které jsou pro organizaci nutné.

Co bude se systémem HELIOS Fenix

Co se stávající produktové řady Fenix týče, tak ta bude nadále podporována a předpokládáme, že ji budou hojně využívat spíše menší organizace. Pantheon totiž cílí hlavně na ty větší s komplexnějšími nároky na procesní řízení. Zároveň platí, že zákazníci, kteří budou chtít využít nové funkcionality, které v původní produktové řadě nejsou k dispozici, mají samozřejmě možnost přejít na Pantheon.

HELIOS Fenix samozřejmě žije dál a dál se budeme starat o jeho rozvoj a aktualizace. Ostatně v loňském roce jsme doplnili například některé správní agendy, jako byly dopravní přestupky, vylepšili jsme moduly Objednávky, Došlé faktury a Pokladna a také aktualizovali propojení se základními registry. Podobné péče se HELIOS Fenix dočká i letos. Pantheon tak bude jeho větším, dospělejším a komplexnějším bratříčkem pro veřejnou správu 21. století.