Soňa Rychtaříková: Zákazníkům sestavujeme tým na míru

HELIOS Nephrite, nástupce ERP systému HELIOS Green pro velké podniky, přináší řadu inovací a reaguje na přání více než 450 významných českých firem. O jeho implementace u zákazníků se stará naše vedoucí realizačního týmu Soňa Rychtaříková. Zeptali jsme se jí, jak vypadá péče o uživatele Nephritu nejen v době koronaviru.

Produkt má vlastní realizační tým, jehož vedení máte na starosti. Z kterých profesí se tým skládá a jaká je vaše role v něm?

Co se týče mé pozice, mám zjednodušeně řečeno na starosti kolegy, kteří se starají o zákazníky. Jsou to konzultanti, provozní programátoři a key account manažeři. Staráme se, spolupracujeme a budujeme vztahy se stávajícími zákazníky, kterých si maximálně vážíme, a zároveň pracujeme na tom, abychom mohli oslovit další potenciální zákazníky. Díky tomu, že má produkt svůj vlastní tým, se můžeme každému zákazníkovi věnovat individuálně a sestavit mu tým na míru, třeba na základě oborového zaměření. Uvědomujeme si, že každá firma potřebuje pomoci s něčím jiným a má jiné problémy, a takto k ní přistupujeme. Pro každého zákazníka hledáme individuální řešení.

Kolik kolegů v týmu máte?

Tým tvoří 23 lidí, z čehož je pět provozních programátorů, tři key account manažeři, zbytek jsou konzultanti. Jedná se o tým specialistů, kteří dále spolupracují s analytickým a vývojářským týmem, takže pokud je to potřeba, máme za sebou s nadsázkou řečeno armádu vývojářů a analytiků pečujících o zákazníky.

Váš tým hrál klíčovou roli při vývoji nového produktu. Na čem pracujete teď, když už je HELIOS Nephrite na světě?

Aktuálně jsme nejvíce vytíženi migrací. Konkrétně přechodem stávajících zákazníků ze systému HELIOS Green na HELIOS Nephrite. To je náš největší úkol pro letošní rok.

Představení produktu HELIOS Nephrite vloni výrazně oživilo oblast informačních systémů pro střední a velké společnosti. Na které největší novinky se mohou zákazníci těšit?

HELIOS Nephrite nabízí spoustu highlightů. Z pohledu běžného uživatele je to určitě přehledné a intuitivní ovládání, což HELIOS Nephrite do puntíku splňuje. Také je důležité zmínit, že produkt se v určitých segmentech podobá Microsoftu Office, takže se noví uživatelé nemusí bát změny. Pokud to ale shrnu, za největší benefity považuji možnost dostat se k potřebným dokumentům vzdáleně, dále pak uživatelsky přívětivé ovládání, webový portál, přehledy a dashboardy.

Jaké jsou vlastně hlavní cíle nového produktu? Co má na poli ERP systémů změnit?

Cíle HELIOSU Nephrite jsou jasné, a to být parťákem pro střední a velké firmy, podporovat společnosti v jejich růstu a podpořit je v nelehkých situacích, které byznys přináší. S HELIOSEM Nephrite máme ambice pokrýt všechna oborová řešení v rámci daného segmentu. Chceme, aby byl na poli ERP systémů propojujícím článkem. Již dávno jsou pryč doby, kdy ERP bylo středem všeho. Hlavním pojítkem je nyní integrace, což HELIOS Nephrite umožňuje.

Jak fungování týmu ovlivňuje pandemie koronaviru?

Využíváme převážně možnost pracovat z domova. Covid nás naštěstí neoslabil, akorát jsme se museli aktuální situaci přizpůsobit, takže fungujeme hodně online. Pracovní vytížení je stejné a interní i externí komunikace probíhá prostřednictvím webinářů, videokonferencí a pomocí dalších online nástrojů.

Pandemie přinesla do pracovního života mnoho změn. Některé negativní, ale najdou se i pozitiva. Jak hodnotíte tyto změny ze svého pohledu?

Naučila jsem se velice dobře dělat řadu věcí online. Více jsem se sžila s firemní kulturou a osvojila si její procesy. Také se nám podařilo vytvořit kvalitní tým odborníků, kteří ho neopouští a jsou si vzájemnou oporou. Za celou dobu, co tým řídím, mi odešel pouze jeden kolega, takže fluktuace je opravdu nízká, což zákazníci oceňují. U zakázek je totiž komplikované, když se obsazení týmu mění. Pokud odejde například konzultant, není přebrání agendy jednoduché. Proto považuji za velký úspěch, že je můj tým stabilní a lidé se nemění. Do ERP světa může přijít každý, ale čím déle v něm je, tím je samozřejmě schopnější. Proto jsem ráda, že se tým nemění a je stálý.